Studium na vysoké škole a problémy s hemeroidy

By | 25.6.2017

Co je podstatou onemocnění zvaného hemeroidy, respektive hemoroidy (což je to správné nezkomolené pojmenování), je známo poměrně široké části veřejnosti. Zcela zjednodušeně řečeno se jedná o zánět specifického druhu cévní pleteně v oblasti řitního otvoru, který je často spojený s otokem. Existuje jich několik typů a stejně tak mohou mít různý stupeň závažnosti. V počátcích se může jednat o poměrně banální problém, kterého se lze velmi snadno zbavit. Avšak při podcenění celé situace mohou být následky velmi nepříjemné a někdy i doživotní.

Studium na vysoké škole a problémy s hemeroidy

U většiny lidí panuje přesvědčení, že jsou téměř výhradně problémem starších osob, těhotných žen a jedinců s nadváhou. To je však velký omyl. Reálně se totiž v čím dál tím větší míře objevují i u osob v pubertálním a postpubertálním věku, které jinak žádnými zdravotními problémy netrpí. Řada lidí se pak s nimi začne poprvé potýkat právě během studia na vysoké škole, kde mají nejednou diametrálně jiný odlišný životní styl, než na jaký byli zvyklí během studií na střední škole.

Co má vznik hemeroidů společného se studiem na vysoké

Příčin vzniku hemoroidálních onemocnění existuje celá řada a v nejednom případě působí ve vzájemné synergii. Mezi ty nejčastěji zmiňované patří mimo jiné i sedavý způsob života, nedostatek pohybu, špatné stravovací návyky či zvýšená konzumace alkoholu. Tento výčet není ani zdaleka konečný, ale je naprosto dostatečný v rámci zaměření našeho článku a všem je asi jasné proč. Typický student vysoké školy neustále sedí na přednáškách, nebo nad knihami, když se učí a tu trochu času, co mu zbývá věnuje pojídaní různých hotovek a polotovarů. A když už má všeho dost a potřebuje na chvíli vypnout, sejde se s kamarády nad skleničkou. Nic proti tomu. Vysokoškolská studia jsou velice specifickým a unikátním obdobím života člověka. Z hlediska našeho chování jsou ovšem také ideální na to, aby nás začalo trápit námi zmiňované onemocnění.

Co tedy s tím? Určitě není třeba dělat z celé věci velkou vědu. Určitě není nutné omezovat učení a stejně tak ani setkání s přáteli. Stačí, aby člověk alespoň občas prováděl nějakou fyzickou aktivitu (stačí delší svižné procházky) a nejedl naprosto nezřízeně a dostával do sebe dostatek vlákniny. Zkrátka a jednoduše o sebe trochu pečujte a hemeroidy se vám vyhnou.